diana-parkhouse

Spännande jakt i Finland

I Finland ges det ut 300 000 jaktkort per år och jakt är minst sagt en populär och vanlig hobby i vårt skogsklädda grannland. Intäkterna som kommer från försäljning av jaktkort går till att sköta jaktmarkerna och i Finland tar de väl hand om sina markområden. Organiserad jakt fick sin början i Finland 1865 och jakten skapar gott om arbetstillfällen i landet och är därmed en viktig del av den finska kulturen. Därför kan vi starkt rekommendera jakt i Finland där ni kan jaga tjäder, älg, skogshare, mink, räv, fåglar, bäver och mård. Det förekommer också jakt av björn, lodjur, var och järn i skadeförebyggande eller stamvårdande syfte. 

När det kommer till jakträtt råder liknande förordningar i Finland och Sverige. Det är markägaren som innehar rätten att bedriva jakt eller arrendera ut sin jakträtt. I Finland ägs 65% av jaktområden av privatpersoner. Jaktföreningar arrenderar områden för jakt- och viltvård, med över 4 000 jaktföreningar med jaktmarker som tenderar att ligga på mellan 2 000–10 000 hektar. Till skillnad från Sverige, tillåts jakt med pil och båge för vissa villebråd.

 

Alla som vill bedriva jakt i Finland måste betala jaktvårdsavgift till staten varje jaktår, vilket kostar 39 euro, och för att få jaktkort måste man ha avlagt jägarexamen. Allra vanligast fokuserar jakt i Finland på älg, skogshönsfåglar, skogshare, vitsvanshjort och gräsand. Som svensk jägare får man ta med sig sina jaktvapen till Finland, så länge man har svensk vapenlicens. Det gäller också jägare från Norge och Danmark som åker på jaktresa i Finland. Det är också möjligt att låna skjutvapen av en finsk person med ett så kallat parallelltillstånd som utfärdas av den finska Polismyndigheten. Dessa tillstånd gör att ansöka om på finska polisstationer. 

Jakt i Finland erbjuder oförglömliga naturupplevelser. Deras stora naturområden ger dig möjligheten att verkligen uppleva vild natur i sitt råaste tillstånd, med karga landskap, djupa skogar och extrema väderförhållanden. 

Dela med sig:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn